Već tisućama godina ljudi su fascinirani izvanrednim, neobjašnjivim svojstvima zlatnih oblutaka pronađenih na plažama i u priobalnim šumama. Kamen koji, kada je bačen u vatru, izgori, odiše ugodnim smolastim mirisom i aromatičnim dimom uzbuđuje svoje nalaznike više od 6.000 godina.

Jantar potiče dušu, veseli oko, grije srce i uzbuđuje svjetsku znanstvenu maštu. Jantar, organska plastika, ima jedinstvenu sposobnost obuhvatiti i sačuvati organske materijale s kojima se susreće, poput poslovične muhe koja je zarobljena u medu. Samim time, njegova povijesna vrijednost znanstvenicima je neupitna. Znanstveno proučavanje jantara donijelo je neprocjenjive podatke o drevnom svijetu koji bi, bez ove jedinstvene smole, bio zauvijek izgubljen u stoljećima.

Jedna od najpoznatijih vrsta jantara je onaj Baltički. Baltički jantar, fosilizirana amorfna smola crnogoričnog drveća star je otprilike 40-60 milijuna godina i bio je dragocjen mnogim drevnim kulturama, čuvanim kako za zaštitne tako i za dekorativne potrebe.

Jantar je također bio i jedan od prvih komercijalnih proizvoda, a njime se trgovalo stoljećima. Pronađen je u obliku privjesaka iz paleolitske ere (oko 12.000 godina prije Krista). Dokaze o radionicama nakita od jantara otkrili su arheolozi vezani uz neolitsko razdoblje. Upravo u to vrijeme nalaze se i skrovišta jantara koji su ugrađeni ispod temelja kuća – vjerojatno namijenjenih da osiguraju sreću stanara.

Drevni trgovački put jantara vodio je najprije sa sjevera vodom, od Jyllanda niz Elbu, od Pomorja kroz Poljsku, preko Austrije, Mađarske sve do srca Rimskog Carstva i obale Crnog mora.  Rimljani su koristili jantar u nizu različitih predmeta, uključujući i novac. Oni su očito cijenili jantar čak i više od plavokosih baltičkih robova.

Jantar je jedna od rijetkih dragocjenih tvari na zemlji koju smatramo draguljem koji nije mineralnog podrijetla. Dijamanti, (koji potječu iz različitih faza ugljena) i jantar, jedini su dragulji vegetativnog podrijetla. Vrednovanje bilo kojeg dragog kamena izravno je vezano uz njegovu rijetkost. Razina sukcinita sadržanog u jantaru određuje njegovu kvalitetu. Baltički jantar sadrži najvišu razinu jantarne kiseline, tako da je baltički jantar najcjenjeniji oblik jantara.

nakit od srebra i jantara

PALDAR jewelry u svojoj kolekciji ima srebrni prsten s jantarom (vidi link) koji će jedinstvenim oblikom i narančasto-žutom bojom oduševiti sve poklonike ovog nevjerojatnog dragulja.