Srebro, poznato još iz antičkih civilizacija jedan je od prvih pet otkrivenih metala. Vjeruje se da je kao element otkriven još pet tisuća godina prije Krista a prvi srebrni predmeti datiraju u četiri tisuće godina prije Krista. Lako obradiv i mekan, ovaj plemeniti metal je savršen električni vodič prema kojemu se mjere svi drugi vodiči. Riječ srebro dolazi od anglosaksonske riječi seolfor. Ne postoji riječ koja se rimuje s engleskom riječju srebro a kao element označava se simbolom Ag, atomskim brojem 47 i atomskom težinom od 107.8682.

Srebro je izuzetno sjajno. Smatra se zapravo najsjajnijim elementom u prirodi, što ga čini korisnim u izradi vrhunskih, profesionalnih ogledala, teleskopa, mikroskopa a zbog ove karakteristike izuzetno je pogodan za izradu nakita.

Priča o srebru u PALDAR jewelryu počinje vrlo neugledno. U zrnu, čekinjasto razgranatim izraslinama u hidrotermalnim žilama kao kristal ili u obliku grumenja ovaj rijetki i plemeniti metal dolazi na radni stol na kojemu je netom prije nastala skica za novu kreaciju u našoj kolekciji.

Nakon taljenja pri temperaturi većoj od 900 °C postiže se vrlo velika rastezljivost koja mu omogućava razvlačenje u ploče i izvlačenje u žicu. To je trenutak kada naše srebro prvi put poprima oblik podatan za stvaranje nakita i tada krećemo sa njegovom izradom. Sada napokon počinje proces u kojemu se skica izrađena na papiru pretvara u stvaran proizvod rezanjem, savijanjem, zagrijavanjem i dodatnim oblikovanjem kako bi pločica od srebra postala komad nakita koji će predstavljati Vašu osobnost i neponovljivost.

Uobičajeno radimo s dvije vrste srebra, Sterling i Fine

Sterling srebro, poznato i kao 925 srebro legura je 92,5% srebra i 7,5% drugih metala (u pravilu bakra).

Fine srebro, poznato i kao čisto srebro tj. 999 srebro sastoji se od 99,9% srebra.

Srebro s dodatkom drugih legura se također koristi i za “spajanje” (lotanje) dva ili više, istih ili različitih metala.

Nakon spajanja i oblikovanja iz običnog grumena, srebro se pretvara u prepoznatljivi oblik nakita no ovo je tek početak njegove fine obrade. Slijedi završna obrada alatima, patiniranje i dodavanje dodataka kao što su beton, drago i poludrago kamenje itd.

Srebro unatoč svome sjaju i velikoj otpornosti na koroziju reagira na svoje okruženje, pogotovo na kemikalije i kozmetiku koje nosite na tijelu. Stoga je PALDAR jewelry srebrni nakit potrebno redovno održavati, čistiti mekom krpom i spremati u zaštitnu kutiju kako bi što više smanjili izloženost atmosferskim utjecajima, a on će Vam zahvalnost pokazati svojim postojanim izgledom dugi niz godina.

nakit od srebra